top of page
Blauw.jpg
Are you sure_klein-11.png

ARE YOU SURE ?

Kunst stelt in vraag. Met Are you sure? Zet Moktamee in samenwerking met cc ’t Schaliken een project op poten dat verrast, uitdaagt en raakt.

 Op een verrassende manier worden maatschappelijk relevante thema’s belicht en wordt de toeschouwer uitgedaagd om zijn meest kritische blik boven te halen. Ontdek en ervaar deze thema’s via film, workshop, tentoonstellingen, woord en theater. Durf in vraag te stellen en te ontdekken tijdens Are you sure?.  


PROGRAMMA

ZANDGROND

Marijke Beckers

Tentoonstelling
 

Voor Marijke Beckers is fotografie een manier om de wereld en de gedragingen van de mens beter te begrijpen. Foto's zijn een referentie naar de werkelijkheid die slechts betekenis krijgen door je eigen perspectief. De complexiteit van perceptie zorgt ervoor dat we beelden niet lezen zoals ze echt zijn, maar zoals wij zijn.

 

Met haar reeks rond de bruinkoolwinning toont ze een wereld die tot de verbeelding spreekt. Een wereld die we niet te zien krijgen, maar wel allemaal deel van uitmaken.

Ze hoopt de toeschouwer achter te laten met meer vragen dan antwoorden.

 

Wanneer
 

Zaterdag 17 augustus t.e.m. zondag 1 september 2024

(elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00)
 

Vernissage: vrijdag 16 augustus om 20 uur

 

Locatie

 

Moktamee

Prijs

Gratis

Selectie_58.jpg

© Marijke Beckers

BOZE VROUWEN

Kari en Nine Lodewyckx

Tentoonstelling

Het thema Boze vrouwen valt op het kruispunt van de interesses van zussen Nine en Kari Lodewyckx. In hun residentie in Moktamee onderzochten ze eind 2023 het thema vanuit sociaal activisme en hun interesse in psychologische taboes. Daaruit groeide het idee om een Boze vrouwen-tentoonstelling te organiseren.
In deze tentoonstelling nodigen ze kunstenaars uit die de maatschappij als vrouw beleefd hebben. Ze mogen hun kwaadheid exploreren en vertalen naar een kunstwerk. Ontdek ieders persoonlijke ervaringen vanuit uiteenlopende kunstvormen. 


 

Wanneer
 

Zaterdag 7 september t.e.m. zondag 29 september 2024

(elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00)
 

Vernissage: vrijdag 6 september om 20 uur

 

Locatie

 

Moktamee

Prijs

Gratis

ARTIST IN RESIDENCE

Residentie

In het kader van 'Are you sure?' verwelkomt Moktamee residenten om rond het thema te werken. Kom hier te weten wat we te bieden hebben.

Denk jij de ideale kandidaat te zijn die we er echt bij willen? Meld je dan zeker aan. Ken jij de ideale kandidaat? Deel dan zeker dit evenement.

 

Wanneer
 

Zaterdag 7 september t.e.m. zaterdag 28 september 2024

 

Locatie

 

Moktamee

Prijs

Gratis

Meld je aan

WORKSHOP ARTECONOMY

Workshop

Ai Weiwei, Pussy Riot, Banksy, … soms kan één kunstenaar of kunstwerk de hele wereld beroeren. Tijdens deze tweedaagse workshop maak je de (positieve) activist in je wakker. Er loopt zoveel mis in de wereld en tóch kan je als individu het verschil maken. In deze workshop leer je via artistieke methodes om je kritiek en frustraties om te zetten in positieve verandering. Na twee intensieve dagen presenteer je een kunstwerk aan het publiek.

 

Wanneer
 

Zaterdag 7 september en zondag 8 september 2024

 

Locatie

 

Moktamee

Prijs

Gratis, inschrijven verplicht

Meld je aan

© Lotte Dale

VERNISSAGE EXPO ARTECONOMY

Tentoonstelling

Ai Weiwei, Pussy Riot, Banksy… soms kan één kunstenaar of kunstwerk de hele wereld beroeren. De deelnemers van de Arteconomy workshop tonen hun eigen subversieve creaties. Kom ontdekken of ze ook jou kunnen raken. Vrije toegang.

 

Wanneer
 

Zondag 8 september 2024 van 18:30 tot 20:00

 

Locatie

 

Moktamee

Prijs

Gratis

RONAK VERTELT / THE MIND GAME

Lezing

Ronak Faraj, een sterke Koerdische vrouw, vertelt over haar vlucht uit het noorden van Irak. Na een lange en moeilijke tocht kwam ze in België terecht waar ze weer van nul moest beginnen. Ze bouwde een nieuw bestaan op, samen met haar dochter en haar zoon. Ronak vertelt waarom ze moest vluchten, de moeilijkheden die ze ondervond op die helse tocht en wat er sindsdien veranderd is in Irak. Een aangrijpend verhaal over pijn, moed maar ook over hoop.

Film

 

De persoonlijke reis van de Afghaanse Sajid vormt de basis van deze intieme documentaire. Zijn uitdagende reisroute is uitgewerkt als een roadmovie en geeft een ongelooflijk sterk beeld van wat het betekent om een jonge vluchteling te zijn. Door de mix van smartphonebeelden en interviews zal deze documentaire je ongetwijfeld ontroeren en engageren.

Wanneer
 

Zaterdag 14 september 2024 om 19:00

 

Locatie

 

Moktamee

Prijs

€ 5 (lezing + film) / € 4,50 (vroegboekkorting / -26 jaar) / € 1 (kansentarief UiTPAS Kempen)

Tickets via 't Schaliken

RACISME RAAKT

Dialoogtafel
 

Ze pakken ons werk af.

Het zijn allemaal profiteurs.

Herken je deze uitspraken?
Uitspraken zoals deze dragen helaas niet bij aan een respectvolle samenleving. Jammer genoeg worden we ook hier in de Kempen steeds vaker opgeschrikt door racistische incidenten en is discriminatie op basis van ras of kleur een groeiend probleem.


Raakt dit jou ook?

Avansa Kempen organiseert in het kader van Are You Sure? een dialoogtafel Racisme raakt. Nieuwe Herentalsenaren, die zelf het slachtoffer zijn van racisme, delen hun verhalen. Zij geven je inkijk in hoe zij dit ervaren. Kom luisteren naar hun verhalen, ervaar hoe zij hiermee geconfronteerd worden of mee omgaan en grijp de kans om in gesprek te gaan. Ontdek waar jij het verschil kan maken.

Meer info
www.avansa-kempen.be/racisme-raakt

Wanneer
 

Zaterdag 21 september 2024 om 14:00 tot 16:30

 

Locatie

 

Moktamee

Prijs

De dialoogtafel is gratis, maar inschrijven is wel nodig. Dit kan via mail (tine.delaet@avansa.be) of WhatsAapp (0489-05 23 92).

© Chris Stessens

I LOVE (AND HATE) YOU, IRAN

Theater
 

De jongeren in Iran gaan letterlijk underground.
Ze houden geheime fuiven waar het safe is.
Dit is één van de beste feestjes ooit.
Omdat het niet mag.

 

Dariush Omidi groeit op in Turnhout, in een gezin dat noodgedwongen Iran verruilde voor België. Zoekend naar wat het betekent om Iraniër, Belg en vooral zichzelf te zijn, brengt hij een snijdende haat-liefdesverklaring aan een plek waarnaar hij niet meer terug kan.

I love (and hate) you, Iran is een grappige en ontroerende monoloog van acteur en rapper Armin Mola. Zijn eigen verhaal vormt deels de basis hiervan.

Wanneer
 

Woensdag 27 november 2024 om 20:00

 

Locatie

 

't Schaliken, Grote Markt 35, Herentals

Prijs

€ 16 / € 14,40 / € 3,20

Tickets via 't Schaliken

bottom of page